Nocnjak 2015

17.- 20. ožujka 2016.
Bluesun hotel Elaphusa, Bol


IZVJEŠTAJ- NOĆNJAK 2016.


FOTO GALERIJA - NOĆNJAK 2016.


NAGRAĐENI MASLINARI - NOĆNJAK 2016.


NAGRAĐENI PROIZVODI OD MASLINE - NOĆNJAK 2016.


KATALOG - NOĆNJAK 2016.


ARHIVA - NOĆNJAK

17. – 20. ožujka 2016.
Bluesun hotel Elaphusa
Bol, otok Brač

Organizator Noćnjaka- međunarodne manifestacije maslinara i uljara, Zadružni savez Dalmacije, maslinare i uljare je u velikom broju okupio kao sudionike zanimljivog trodnevnog programa.

Na svečanom otvaranju manifestacije, okupljenima su prigodne riječi uputili: predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov, načelnik Općine Bol Tihomir Marinković, ravnateljica Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo Ilda Stanojević, te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić.

Kako je Noćnjak prije svega svečani susret ljudi međusobno povezanih maslinom i maslinovim uljem, svake godine se posebno zaslužnima u ovoj gospodarskoj grani, uručuju priznanja. Ovogodišnji laureati s ponosom su primili nagrade, te su uz pjenušac jednoglasno 18. Noćnjak svečano proglasili otvorenim.

Bila je zaista dobra atmosfera i svečano raspoloženje što se odražavalo na licima laureataOlio Gastro Show za pamćenje

Za uzvanike je priređen još jedan Olio Gastro Show koji se po svojoj zanimljivosti i raznolikosti može doživjeti jedino dolaskom na Noćnjak. Ove godine Olio Gastro Show bio je posebno živ, interesantan, te je iz svakog sudionika izvukao maksimalan trud i uključenost. Naime, na prethodnih pet održanih Olio Gastro Show-a, sudionike su čekale servirane delicije, maslinovo ulje i vino, a voditelji su ih instruirali koje maslinovo ulje i vino sljubiti s pojedinom delicijom. Nakon kušanje sudionici bi komentirali. Ove godine taj izazov stavljen je pred same sudionike. Ovogodišnji Olio Gastro Show predstavljao je timski rad, a svaki tim dobio je ograničene količine svježih namirnica i začina, od koji su sami morali složiti predjelo, glavno jelo i desert, te s njima sljubiti odgovarajuće maslinovo ulje i vino. Bilo je tu ribljih, mesnih i mliječnih svježih namirnica, veliki izbor začina poput majčine dušice, mažurana, origana, orašastih plodova, suncokretovih sjemenki, lana i sezama, panna cotte, suhog grožđa, preljeva od šumskog voća...itd... Izbor je bio širok, ali time i otežan. Prije same izrade delicija i prezentiranja svoga truda, svaki tim dobio je zadatak da njuhom identificira sadržaj tri čašice, u kojima su pripremljene različite mirisne koncentracije, naoko slične maslinovom ulju. Na ovom testu njuha samo su dva tima udovoljila i prepoznala sadržaj sve tri čašice, čime su i osvojili najveći broj bodova.

Nakon toga započelo je pripremanje delicija, u koje su se timovi tako seriozno uključili kao da su sudionici svjetskog prvenstva u pripremanju delicija. Tročlani žiri u sastavu Nikola Marinelić (glavni kuhar hotela Elaphusa), Sandra Petričević (ekspert za maslinova ulja) i Bernard Kozina (alfa i omega za vina), ocjenjivali su pripremljene delicije te izbor maslinovog ulja i vina uz njih. Ocjenjivala se sama prezentacija pripremljenoga, izgled i okus serviranih delicija, sljubljenost maslinovog ulja i vina s pojedinom delicijom, te inovativnost i maštovitost timova u izradi. Može se reći da su timovi s velikim interesom i trudom prionuli poslu, pa su i rezultati bili izvanredni. Mnoštvo ideja, uobičajenih i neuobičajenih kombinacija, te maštoviti nazivi za pojedine delicije.

Nakon kušanja svih pripremljenih delicija, žiri je svojim ocjenama presudio i proglasio pobjednički tim, koji je svoju pobjedu proslavio pjenušcem.


Drugog dana Noćnjaka uslijedili su znanstveno-stručni skupovi i rasprave o stanju u maslinarstvu i uljarstvu, te po prvi put organiziran Znanstveno-stručni skup o ljekovitom bilju, koji je izazvao interes iznad očekivanja.
Na znanstveno-stručnom skupu kojim je moderirao doktor Frane Strikić ispred Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša moglo se čuti o novim sortnim strukturama maslinika, divljima maslinama, programu ruralnog razvoja, ostacima teških metala u tlima maslinika, prednostima zaštite maslinovog ulja oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla, različitosti sadržaja vitamina E u djevičanskim maslinovim uljima, utjecaju klimatskih promjena na uzgoj maslina, kvaliteti i prepoznatljivosti maslinovog ulja otoka Brača, ukupnim biofenolima u maslinovim uljima Dubrovačko-neretvanske županije, te utjecaju zrelosti ploda na organoleptička svojstva ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Stručni skup Savjetodavne službe obradio je teme o sadnji maslina oprašivačima, problemu ishrane dušikom kod masline, širenju invazivnih korova u maslinicima, maslininoj muhi kao homodinamičnom štetniku, mogućnosti uporabe novih registriranih pripravaka za zaštitu masline od paunova oka, te o koracima do stavljanja u promet maslinovog ulja.

Stručni skup o ljekovitom bilju, ove godine održan prvi put, ponudio je teme vezane uz ljekovito bilje dalmatinskih otoka i priobalja, sadnju i uzgoj, te mehanizaciju i opremu za sadnju i uzgoj smilja. S temom o organskoj ishrani i eteričnom ulju kulture smilja, uključio se i Federalni agrimediteranski zavod iz Mostara.

Sajam tvrtki koje asortimanom prate proizvodnju maslinovog ulja i ove godine je bio odraz poslovnih partnerstva od kojih su mnoga nastala baš na Noćnjaku.

Mala škola kušanja je poučna degustacija maslinovih ulja koju vodi Sandra Petričević, voditeljica panela Zadružnog sveza Dalmacije. Na njoj se prezentiraju najnoviji okusi ulja raznih sorti maslina i općenito unaprjeđuje znanje o uljima. Vrhunac ovogodišnje školice bio je kada je voditeljica pred učenike stavila miješavinu maslinovog ulja s 30 postotnim udjelom drugog ne-maslinovog ulja, koju su sudionici jedoglasno kategorizirali kao ekstra djevičansko maslinovo ulje. Iz toga je očita velika važnost detaljne analize maslinovog ulja prije njegovog stavljanja na tržište.

Oko 300 sudionika sudjelovalo je u studijskom obilasku maslinarsko-uljarskih destinacija otoka Brača. Tako je posjećena kušaona maslinovih ulja PZ Brachie u Selcima, koja vrši pakiranje i prodaju maslinovog ulja proizvedenog u PZ Selčanki. Sudionici su obišli i uljaru PZ Postira, a PZ Bol pobrinuo se da sudionici iz Postira ne odu gladni ni žedni, te je organiziran bogati domjenak za sve sudionike studijkog obilaska.

Posjećen je Muzej uja u Škripu, u vlasništvu obitelji Cukrov, gdje se zaista imalo što vidjeti, a sudionici su dočekani s velikom toplinom. U Muzeju je prikazana povijest maslinarstva na otoku Braču kao i cjelokupni tradicionalni proces predrade maslinovog ulja koji se sastoji od toća sa orlom, presom sa starim športama, peči za grijanje vode te svi tradicionalni alati koji su se koristili za transport, proizvodnju i skladištenje maslinovog ulja. U muzeju se nalazi i kušaona maslinovog ulja gdje posjetitelji mogu kušati i kupiti maslinovo ulje.


Jedan od najposjećenijih dijelova Noćnjaka je svečano uručivanje priznanja za kvalitetu i izgled proizvoda koji su sudjelovali u natjecanju na manifestaciji.

Pored priznanja i medalja za maslinova ulja, dodijeljena su i ona za sve brojnije proizvode koji sadržavaju plod masline, maslinovo ulje ili drvo masline.

Noćnjak uvijek označava jedan početak nove sezone, početak novih projekata i nadu u ono pozitivno što treba doći u narednoj sezoni.

KAKO JE BILO NA 18. NOĆNJAKU 
Copyright 2001-2011 Zadružni savez Dalmacije. Sva prava pridržana. Izrada i održavanje Novacom.