Noćnjak 2022

Dragi naši maslinari i uljari, dragi prijatelji Noćnjaka,

Završio je 24. Noćnjak.

Dragi naši maslinari i uljari, dragi prijatelji Noćnjaka,

Završio je 24. Noćnjak.

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovaća, održan je 24. Međunarodni susret maslinara i uljara Noćnjak 2022. od 5. do 8. svibnja 2022. u hotelskom naselju Waterman Svpetrvs Resort. Pokroviteljstvom su Noćnjak podržali Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Hrvatska gospodarska komora, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Supetar i Turistička zajednica grada Supetra. Noćnjak se održao uz prisutnost i pokroviteljstvo stalnih medijskih pokrovitelja i partnera, te uz suorganizatorstvo brojnih znanstvenih i obrazovnih institucija, koje su prezentirale interesantne znanstveno-stručne teme iz područja maslinarstva i uljarstva.

Na Noćnjak 2022. sa svojim proizvodima odazvali su se gotovo svi maslinari i uljari koji su stalni sudionici Noćnjaka. U segmentu natjecateljskog dijela programa Noćnjaka zaprimljeno je ukupno 346 uzoraka proizvoda, od čega 285 uzoraka maslinovog ulja i 61 uzorak proizvoda od masline. 

U razdoblju od 15.1.2022. – 15.3.2022. dostavljene proizvode ocjenjivao je profesionalni Panel Zadružnog saveza Dalmacije, sastavljen od certificiranih senzorskih ocjenjivača, a proizvodi su zaprimani i ocjenjivani u tri kategorije: pakovine maslinovog ulja, otvorena maslinova ulja i proizvodi od masline. 

1.       PAKOVINE MASLINOVOG ULJA

Na ocjenjivanje su dostavljene ukupno 93 pakovine maslinovog ulja, od čega 83 iz Hrvatske, a 10 iz inozemstva. Među uzorcima iz Hrvatske najviše ih je stiglo iz Istarske županije (39), zatim iz Splitsko-dalmatinske (16), Zadarske (10), Dubrovačko-neretvanske (6), Šibensko-kninske (6) i Primorsko-goranske (6). Uzorci inozemnih pakovina maslinovog ulja stigli su iz Slovenije (9) i Bosne i Hercegovine (1). U kategoriji pakovina maslinovog ulja proglašena su dva šampiona, jedan za kvalitetu maslinovog ulja u pakovini i drugi za izgled ambalaže pakovine (boce i etikete). U ovoj kategoriji posebna priznanja također su dobili: najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje, najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje, najbolji ekološki proizvod te najbolji Hrvatski otočni proizvod. 

2.       OTVORENA MASLINOVA ULJA

Na ocjenjivanje je dostavljeno ukupno 192 uzorka otvorenih maslinovih ulja, od čega 178 uzoraka iz Hrvatske, a 14 iz inozemstva. Među uzorcima iz Hrvatske najviše ih je stiglo iz Splitsko-dalmatinske županije (80), zatim iz Dubrovačko-neretvanske (41), Zadarske (22), Istarske (16), Šibensko-kninske (10) i Primorsko-goranske (9). Uzorci inozemnih otvorenih maslinovih ulja dostavljeni su iz Bosne i Hercegovine (7), Crne Gore (4) i Slovenije (3). U kategoriji orvorenih maslinovih ulja proglašen je šampion kvalitete, a posebna priznanja dobili su proizvođači najboljeg intentivnog i srednje intenzivnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

3.       PROIZVODI OD MASLINE

Proizvodi od masline zaprimani su i ocjenjivani u tri kategorije: prehrambeni proizvodi od masline, kozmetički proizvodi od masline i proizvodi od drva masline. Na ocjenjivanje je dostavljen ukupno 61 proizvod od masline. Hrvatski proizvođači dostavili su na ocjenjivanje 59 proizvoda, a inozemni 2 proizvoda. Iz Hrvatske su najbrojniji bili proizvodi iz Splitsko-dalmatinske županije (37), te iz Dubrovačko-neretvanske (12), Zadarske (5), Primorsko-goranske (3) i Istarske (2). Iz inozemstva je po jedan uzorak stihao iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. U svakoj od tri kategorije ocjenjivanja proizvoda proglašen je najbolje ocijenjeni proizvod.  

5. svibnja 2022. nakon sadnje spomen masline Noćnjaka 2022., manifestacija je svečano otvorena i započela je s programom. Na svečanom otvorenju pozdravnu riječ sudionicima uputili su: Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije; Ivan Cvitanić, direktor domaćinske Turističke zajednice Supetra; Anđelko Katavić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije; Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK; Darja Sokolić, izaslanica ministrice poljoprivrede i ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Tonči Glavina, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, koji je 24. Noćnjak proglasio otvorenim.

 Više o tome kako je bilo na Noćnjaku 2022. pogledajte ovdje.

 

   

Noćnjak

od početka do danas...

izaberi godinu

Sabatina 2021.

Noćnjak 2022.