Noćnjak

Noćnjak 2024.

 

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, održan je 26. Međunarodni susret maslinara i uljara Noćnjak 2024. od 14.-17.3.2024. u Hotelu Kolovare u Zadru. Pokroviteljstvom su Noćnjak podržali Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Splitsko-dalmatinska županija, Zadarska županija, Grad Zadar, TZ Ravni kotari, Grad Benkovac, Općina Stankovci, Općina Polača, Općina Galovac, Općina Škabrnja, Općina Zemunik Donji i Općina Lišane Ostrovičke. Noćnjak se održao uz pokroviteljstvo stalnih medijskih pokrovitelja i partnera, te uz suorganizatorstvo brojnih znanstvenih i obrazovnih institucija, koje su prezentirale aktualne znanstveno-stručne teme iz područja maslinarstva i uljarstva.

Na Noćnjak 2024. sa svojim proizvodima odazvali su se gotovo svi maslinari i uljari koji su stalni sudionici Noćnjaka. U segmentu natjecateljskog dijela programa Noćnjaka zaprimljeno je ukupno 360 uzoraka proizvoda, od čega 315 uzoraka maslinovog ulja i 45 uzorka proizvoda od masline. Iz Hrvatske je pristiglo 302, a iz inozemstva 58 uzoraka proizvoda.

U razdoblju od 22.12.2023. – 20.2.2024. dostavljene proizvode ocjenjivao je profesionalni Panel Zadružnog saveza Dalmacije, sastavljen od certificiranih senzorskih ocjenjivača, a proizvodi su zaprimani i ocjenjivani u tri kategorije: pakovine maslinovog ulja, otvorena maslinova ulja i proizvodi od masline.

 

1.       PAKOVINE MASLINOVOG ULJA

Na ocjenjivanje je dostavljena ukupno 101 pakovina maslinovog ulja, od čega 70 iz Hrvatske, a 31 iz inozemstva. Među uzorcima iz Hrvatske najviše ih je stiglo iz Istarske županije (28), zatim iz Splitsko-dalmatinske (17), Zadarske (12), Šibensko-kninske (8), Dubrovačko-neretvanske (4) i Primorsko-goranske (1). Uzorci inozemnih pakovina maslinovog ulja stigli su iz Slovenije (25), Crne Gore (5) i Bosne i Hercegovine (1). U kategoriji pakovina maslinovog ulja proglašena su dva šampiona, jedan za kvalitetu maslinovog ulja u pakovini i drugi za izgled ambalaže pakovine (boce i etikete). U ovoj kategoriji posebna priznanja također su dobili: najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje, najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje i najbolje ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje. 

2.       OTVORENA MASLINOVA ULJA

Na ocjenjivanje je dostavljeno ukupno 214 uzoraka otvorenih maslinovih ulja, od čega 192 uzorka iz Hrvatske, a 22 iz inozemstva. Među uzorcima iz Hrvatske najviše ih je stiglo iz Splitsko-dalmatinske županije (89), zatim iz Dubrovačko-neretvanske (35), Zadarske (25), Šibensko-kninske (19), Istarske (18), Primorsko-goranske (4) i Ličko-senjske (2). Uzorci inozemnih otvorenih maslinovih ulja dostavljeni su iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine (6) i Slovenije (5). U kategoriji otvorenih maslinovih ulja proglašen je šampion kvalitete, a posebna priznanja dobili su proizvođači najboljeg intenzivnog, srednje intenzivnog, blagog i ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

3.       PROIZVODI OD MASLINE

Proizvodi od masline zaprimani su i ocjenjivani u tri kategorije: prehrambeni proizvodi od masline, kozmetički proizvodi od masline i proizvodi od drva masline. Na ocjenjivanje je dostavljeno ukupno 45 proizvoda od masline. Hrvatski proizvođači dostavili su na ocjenjivanje 40 proizvoda, a inozemni 5 proizvoda. Iz Hrvatske su najbrojniji bili proizvodi iz Splitsko-dalmatinske županije (20), te iz Dubrovačko-neretvanske (9), Zadarske (6), Primorsko-goranske (3) i Šibensko-kninske (2). Inozemni uzorci proizvoda od masline stigli su iz Crne Gore (4) i Slovenije (1). U svakoj od tri kategorije ocjenjivanja proizvoda proglašen je najbolje ocijenjeni proizvod. 

14. ožujka 2024. nakon sadnje spomen masline Noćnjaka 2024., manifestacija je svečano otvorena i započela je s programom. Na svečanom otvorenju pozdravnu riječ sudionicima uputili su: Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije; Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta; Marija Vučković, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrica poljoprivrede te Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, nakon čega je 26. Noćnjak proglašen otvorenim.

 

Nakon svečanog otvorenja, dodijeljena su priznanja laureatima za maslinarstvo i uljarstvo:

 

 

Priznanje „Branko Škarica

za životni doprinos unaprjeđenju uljarstva i maslinarstva

KAJO VUKŠIĆ Solin

 

Priznanje „Pavle Bakarić“

za višegodišnji doprinos unaprjeđenju maslinarstva

JOSIP GUGIĆ Split

 

Međunarodno priznanje „Cavaliere olio d'oliva“

za višegodišnji samoprijegoran rad u uljarstvu

GORAN MOROVIĆ Žman, Dugi otok

 

Priznanje „don Ante Alfirević“

za doprinos unaprjeđenju i promociji poljoprivrede, osobito maslinarstva i uljarstva

ILIJA DRLJEOAN Split

 

Priznanje „Marko Vrsalović“

za doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva

NIKOLA BEKAVAC

posmrtno

 

Priznanje „Joško Niskota“

uzornim maslinarima

BUDISLAV MAĐERIĆ Pašman

MIODRAG DEŠA Poličnik, Zadar

 

Priznanje zadružnom djelatniku za uzoran rad

GORDAN MARINOVIĆ, Ždrelac, otok Pašman

 

Priznanje „Zlatno pero Noćnjaka“

za doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva putem medija

DIADORA TV Zadar

 

Priznanje „Zlatna amfora Noćnjaka“

za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svom području

OPĆINA ŠOLTA

 

 

 

Sadnja spomen masline Noćnjak 2024.

Laureati Noćnjaka 2024.

 

Nakon svečanog otvorenja manifestacije, uz piće dobrodošlice, delegacija s predsjednikom Zoranom Milanovićem i Marijom Vučković obišla je izlagače na Sajmu maslinarstva i uljarstva, izložbu maslinovih ulja i proizvoda od masline te Olio bar, koji su bili otvoreni cijelo vrijeme trajanja manifestacije. U okviru navedenih aktivnosti svoje proizvode predstavilo je oko 400 tvrtki, obrta, zadruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.  

Više o tome kako nam je bilo na Noćnjaku 2024. pogledajte ovdje.

 

Noćnjak 2024.

Noćnjak

od početka do danas...

izaberi godinu

Sabatina 2023.

Noćnjak 2024.