Sabatina 2023.

Završena je 33. Sabatina 

 

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, održan je 33. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2023. Pokroviteljstvom su Sabatinu podržali Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Splitsko-dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Općina Ston i TZ općine Ston. 

 Stručni program Sabatine 2023. osmišljen je u suradnji sa suorganizatorima: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu Osijek, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split, Sveučilište u Splitu, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, Hrvatski poljoprivredni zadružni savez Zagreb, Federalni agromediteranski zavod Mostar, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar, Poljoprivredna zadruga Putnikovići, Hotel Valamar Lacroma Dubrovnik i Agencija Divine Dubrovnik Travel.

 Na ocjenjivanje proizvoda pristiglo je 411 uzorka vina i jakih alkoholnih pića, od čega 42 uzorka jakih alkoholnih pića, 124 uzorka buteljiranih vina, 125 uzoraka mladih vina i 120 uzoraka otvorenih vina tj. vina koja su u fazi pripreme za dobivanje dozvole za stavljanje u promet. Proizvodi su ocijenjeni u pet različitih kategorija, od strane pet povjerenstava.  

 Uzorci vina i jakih alkoholnih pića zaprimani su od 21.8.2023. do 2.10.2023., u razdoblju od 6.10.2023 do 24.10.2023. održavale su se sjednice ocjenjivanja povjerenstva za ocjenjivanje proizvoda, a trodnevni program manifestacije održan je od 9.11.2023. do 12.11.2023. u Dubrovniku (Hotel Valamar Lacroma Dubrovnik), Stonu i Putnikovićima.

 Službeni program manifestacije Sabatina 2023. započeo je dana 9. studenog 2023. kada je 33. Sabatina svečano otvorena, te su uručena priznanja ovogodišnjim laureatima za doprinos u vinogradarstvu i vinarstvu. Okupljenim vinogradarima i vinarima, pozdravnu riječ su uputili: predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov, gradonačelnik grada Vodica Ante Cukrov, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević te izaslanica predsjednika RH Zorana Milanovića Martina Ciglević, koja je Sabatinu svečano proglasila otvorenom.  

   

       

Više o tome kako nam je bilo na Sabatini pogledajte ovdje

Sabatina

od početka do danas...

izaberi godinu

Sabatina 2023.

Noćnjak 2024.