Zadrugarstvo Dubrovačko-neretvanske županije

Dubrovačko-neretvanska županija ima dugu tradiciju zadrugarstva. Naime, zadruge su u povijesti ovog područja vrlo često bile jedini oblik putem kojeg su poljoprivrednici prodavali svoj proizvod.

Upravo je na području ove županije osnovana prva zadruga u Dalmaciji, ujedno i prva poljoprivredna zadruga u Hrvatskoj. Riječ je o Blagajnici uzajamne vjeresije, osnovane 1864. godine u Korčuli. Zadruga je rasprostranjeno djelovala i imala je svoju ispostavu u Metkoviću.

U ovoj županiji dominirale su zadruge čiji su se članovi bavili vinarstvom (1898. u Kuni, 1902. u Janjini, 1908. u Potomju, itd...), iako su uglavnom osnivane kao seoske blagajne. S vremenom su se osnivale specijalizirane zadruge, pretežno kao zadružni podrumi i vinarije, od kojih mnoge uspiješno dijeluju i danas.

Na području ove županije danas su registrirane 53 zadruge koje okupljaju 2054 zadrugara i osiguravaju 137 radnih mjesta. Pretežita djelatnost zadruga na ovom području je poljoprivreda, odnosno vinarstvo i vinogradarstvo.

Primjer dobre prakse

PZ Putniković iz Putnikovića osnovana je 1945. godine i od tada djeluje u kontinuitetu. Djelatnost zadruge u prvom redu je vinarstvo, prerada grožđa i opskrba proizvođača reprodukcijskim materijalom. Posjeduje vlastiti podrum, kojeg prema mogućnostima stalno nadopunjuje suvremenom opremom. 1965. godine izgrađena je vinarija koja danas ima kapacitet 220 vagona. Vinarija je posljednjih godina obnovljena i suvremeno opremljena.

Danas zadruga ima 144 zadrugara i 20 zaposlenih, a uz vinarstvo svoju djelatnost širi i na vinski turizam. Naime, zadruga je osmislila projekt Prvog hrvatskog muzeja vinarstva i vinogradarstva, vrijedan 2 mil. eura. U ovom Muzeju organizirat će se razne vinokušnje, ocjenjivanja vina, degustacije, prezentacije i sve ostale aktivnosti koje su vezane za vinogradarski i vinarski svijet. Muzej je zamišljen da ne bude statična ustanova, već dinamični centar vinogradarstva i vinarstva Hrvatske, a osim unutarnjeg izložbenog dijela, postojao bi i izložbeni dio na otvorenom, gdje bi bili prikazani stari načini prerade grožđa, maslina i sl.  

Sabatina 2020.

Noćnjak 2020.