Noćnjak 2019.

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije održana je 21. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2019., po prvi put na području dvije države – Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U Splitu su se tijekom siječnja i veljače održala ocjenjivanja maslinovih ulja i proizvoda od masline, a 4. ožujka 2019. organiziran je Gospodarski forum o maslinarstvu i uljarstvu u okviru kojeg se vršila promocija i degustacija proizvoda s ocjenjivanja, te je predstavljen projekt Aristoil Sveučilišta u Splitu. Na Forumu je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, pokroviteljica manifestacije, iznijela aktualnosti Zajedničke poljoprivredne politike. Tom prigodom predstavljene su i kušane pripremljene ukusne delicije motivirane maslinom i maslinovim uljem.

Nagrađene u kategoriji otvorenih maslinovih ulja možete pogledati na poveznici desno

U Neumu od 21. - 23. ožujka 2019. u Grand hotelu Neum održan je trodnevni program Noćnjaka, koji uključuje sajam maslinarstva i uljarstva, znanstveno-stručna predavanja, praktične radionice, degustacije i izložbe proizvoda, te organizirani studijski obilazak kulturno-povijesnih i maslinarsko-uljarskih destinacija uz praktično maslinarstvo. Trodnevni program manifestacije okupio je preko 1000 maslinara i uljara, znanstvenika i stručnjaka, predstavnika resornih državnih institucija te jedinica županijske i lokalne uprave, medija i drugih sudionika vezanih uz maslinarstvo i uljarstvo.

Manifestacija je svečano otvorena u četvrtkak dana 21. ožujka 2019. u Grand hotelu Neum. Pozdravne riječi sudionicima Noćnjaka uputili su predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov; Marko Ivanković, ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, koji je glavni suorganizator Noćnjaka u Neumu; Živko Matuško, načelnik domaćinske oćine Neum; predsjednici Vlade Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije Nevenko Herceg i Zdenko Ćosić; Milivoj Bratinčević, izaslanik ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU te Krešimir Ivančić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.Ivančić je Noćnjak svečano proglasio otvorenim.

 

Više o tome kako je bilo na Noćnjaku 2019.

Noćnjak

od početka do danas...

izaberi godinu

Sabatina 2018.

Noćnjak 2019.