Noćnjak 2020.

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije održana je 22. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2020. Prvotno se trebala održati u Supetru i Milni u ožujku, ali nakon što je odgođen zbog pandemije COVID-19, Noćnjak je prvi put održan u ljetnom razdoblju od 25.-27. lipnja 2020. u Zadru u Hotelu Kolovare.

 Program manifestacije prilagođen je i usklađen sa situacijom i okolnostima, te se realizirao u nešto kraćem izdanju, ali zadržao je jednaku razinu kvalitete što se tiče edukacije maslinara i uljara. Održano je tridesetak prezentacija projekata izrađenih od strane pedesetak znanstvenika i stručnjaka, koje su se prezentirale tijekom uvodnih izlaganja o maslinarstvu i uljarstvu, znanstveno-stručnog skupa, praktikuma o maslinarstvu i uljarstvu Ministarstva poljoprivrede, okruglog stola Sveučilišta u Splitu o maslini i klimatskim promjenama, te zadružne ure.   

Također je održan sajam maslinarstva i uljarstva s oko tridesetak izlagača, koji su prezentirali opremu, strojeve i repromaterijal za maslinarstvo i uljarstvo, te je u hotelskom masliniku održana i praktična prezentacija radova i mehanizacije za maslinarstvo generalnog sponzora Noćnjaka tvrtke Messis d.o.o. iz Zagreba. Posjećenost manifestaciji bila je, u skladu sa situacijom i očekivanjima, manja od uobičajenoga.

Manifestacija je svečano otvorena u četvrtak dana 25. lipnja 2020. u 12,00 sati u Hotelu Kolovare. Pozdravne riječi sudionicima Noćnjaka uputili su: Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije; Šime Mršić, zamjenik župana domaćinske Zadarske županije; doc. dr. sc. Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu; Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma; Zdravko Tušek, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i pomoćnik ministrice poljoprivrede, te prof. dr. sc. Igor Radeka, izaslanik visokog pokrovitelja Noćnjaka predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je 22. Noćnjak svečano proglasio otvorenim.

 Prije samog otvaranja manifestacije zasađena je spomen maslina Noćnjaka 2020.

 

Više o tome kako je bilo na Noćnjaku 2020.

Noćnjak 2020.

Noćnjak

od početka do danas...

izaberi godinu

Sabatina 2020.

Noćnjak 2020.